Is het veilig om “Wordpress” te gebruiken voor websites
01 december 2016 

Is het veilig om “Wordpress” te gebruiken voor websites

In dit artikel gaan wij in op de bekende WordPress, dat voornamelijk gebruikt wordt om websites te maken/hosten. Er zijn namelijk een aantal artikelen te vinden waar wordt aangegeven dat WordPress enkele kwetsbaarheden heeft. In dit artikel zullen we zodoende antwoord geven op de vraag of WordPress wel zo veilig is.

WordPress en haar kwetsbaarheden

WordPress is een programma dat gebruikt wordt om websites mee te maken/te hosten. Met behulp van dit platform kun je zowel websites als blogs websites maken en daarbij je eigen domeinnaam vaststellen. WordPress is een erg populair systeem om te gebruiken voor websites. Een groot voordeel van WordPress websites is dat de WordPress websites beter scoren in Google dan de meeste andere website systemen. Uit de statistieken blijkt dat er meer dan 23% van alle websites zijn gebouwd met WordPress.

Ruim 23% van de websites zijn al met WordPress gebouwd

Deze enorme populariteit maakt het voor hackers zodoende aantrekkelijk om zich te richten op dit programma. Een ander reden waarom WordPress wellicht kwetsbaar zou kunnen zijn is vanwege haar open omgeving. WordPress bestaat uit een aantal elementen; de core om het programma te installeren, de thema’s die de lay-out van de website bepaalt en de plug-ins die voorzien in diverse tools. Dat houdt in dat thema’s en plug-ins ook van andere bronnen verkrijgbaar zijn. Deze zijn natuurlijk minder betrouwbaar dan de thema’s en plug-ins van WordPress zelf. Daar gaan de elementen door een proces alvorens het gepubliceerd wordt. De elementen die vanuit andere bronnen worden verkregen kunnen malware bevatten. Zodoende kunnen we stellen dat vanwege haar populariteit en haar open omgeving, WordPress enigszins interessant is voor hackers.

Beheren van een WordPress website is lekker makkelijk

Natuurlijk kun je deze kwetsbaarheid enigszins verlichten of zelfs vermijden. Het is hierbij van belang dat je de website op een consistente en goede manier beheert. Wat we hiermee bedoelen is dat je de website regelmatig moet updaten indien ze beschikbaar zijn. Webdesigners zijn namelijk zeer attent en zullen bij mogelijke kwetsbaarheden en/of fouten dit zo snel mogelijk herstellen. Op deze manier komen er nieuwe updates. Het is daardoor van belang om de website bij te werken als daar een update voor beschikbaar is om mogelijke kwetsbaarheden te voorkomen. Op deze manier zorg je ervoor dat WordPress veilig is voor.

Hoe veilig is een wordpress website?

Daarnaast kun je programma’s gebruiken die de website regelmatig controleren op malware. Op deze manier kun je problemen en/of fouten identificeren om vervolgens tijdig actie ondernemen. Het is zodoende van belang om WordPress te beheren zodat het veilig kan zijn voor zowel jezelf als voor de bezoekers. Als je toch thema’s of plug-ins gratis via andere bronnen wilt verkrijgen, dan zal je een grote kans hebben om gehackt te worden. Het is aan jezelf of je dit risico wilt nemen. Echter om antwoord te geven om de vraag; kan WordPress veilig zijn om te gebruiken als host voor websites?
Ja, zolang je het maar beheert!

Bekijk ook

Reactie plaatsen