Keurmerk voor een webwinkel- kies het geschikte keurmerk
23 mei 2016 

Keurmerk voor een webwinkel- kies het geschikte keurmerk

Wanneer consumenten producten bestellen via jouw webwinkel, dan moeten zij erop kunnen vertrouwen dat deze producten ook daadwerkelijk worden geleverd. Helaas komen malafide webshops in de praktijk regelmatig voor en daardoor zijn consumenten tegenwoordig bewuster dan ooit bij het uitkiezen van een geschikte webwinkel. De belangrijkste taak voor beginnende webwinkeliers is dan ook om het vertrouwen van de consument te winnen.

Wat is een webwinkel keurmerk?

Een zeer effectieve manier om je webwinkel betrouwbaar over te laten komen, is doormiddel van een erkend keurmerk. Een keurmerk is een certificaat dat uitgereikt wordt door keurmerkorganisaties die toetsen of jouw webwinkel voldoet aan bepaalde richtlijnen. Daarnaast controleren zij regelmatig of je de vastgestelde wetten en regels naleeft. Er zijn echter wel kosten verbonden aan het dragen van een keurmerk, maar voor veel consumenten geeft een keurmerk een vertrouwd gevoel.

Welk webwinkel keurmerk is relevant?

Tegenwoordig zijn er een hoop keurmerkorganisaties actief die het niet altijd even nauw nemen met de regels. In het VARA programma Kassa is bijvoorbeeld aangetoond dat een aantal keurmerkorganisaties certificaten uitreiken zonder enige vorm van controle. Door in zee te gaan met een onbetrouwbare keurdienst kan het imago van de webwinkel schaden. Twee betrouwbare en dus aan te raden keurmerken in Nederland zijn Thuiswinkel Waarborg en Stichting Webshop Keurmerk.

Hoe kies je het geschikte webwinkel keurmerk?

Kijk eerst in welke branche je zit, er zijn soms specifieke keurmerken per branche. Dit hecht vaak meer waarde voor je webwinkel.
Tegenwoordig kan iedereen een keurmerk opzetten, dus het is heel belangrijk om te kijken of het een betrouwbare organisatie is. Vraag altijd naar de voorwaarden en eisen van het keurmerk en waaraan je dient te voldoen. De meest betrouwbare keurmerken zijn een stichting en hebben geen winst als prioriteit.

Wat zijn de meest gebruikte keurmerken in Nederland?

Stichting Webshop Keurmerk:

Webshop Keurmerk is een onafhankelijk keurmerk. Om aan te sluiten bij de Stichting Webshop Keurmerk ben je verplicht te voldoen aan de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving en aan de Keurmerk-code. Het doel is om het vertrouwen van de consumenten te vergroten bij internet aankopen. Stichting Webshop Keurmerk hanteert een vast tarief van € 195,- excl. BTW per jaar. Er zijn verder geen andere administratiekosten aan verbonden. Je kunt pas het keurmerk dragen als je voldoet aan de voorwaarden welke te vinden zijn op de website van Webshop Keurmerk. Voor meer informatie ga naar www.keurmerk.info

Thuiswinkel Waarborg

 

Thuiswinkel Waarborg is een kwaliteitskeurmerk voor het kopen van producten en diensten via het internet. Er zijn meer dan 2200 webwinkel aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg en wordt door de Consumentenbond ondersteund. Alle leden worden jaarlijks opnieuw gecontroleerd en gecertificeerd. Er wordt gekeken naar belangrijke criteria op het gebied van wetgeving, veiligheid, financiële stabiliteit en gedragsregels. Thuiswinkel.org is een vereniging zonder winst prioriteit. Wel moet er een jaarlijkse contributie betaald worden en er zijn kosten voor de certificering.
Om lid te worden betaal je inschrijfkosten van € 75,- en certificeringskosten van € 390,-. De certificeringskosten worden jaarlijks in rekening gebracht. Naar deze kosten worden er ook jaarlijks contributie in rekening gebracht. De contributie hangt af van je jaaromzet. Voor een jaaromzet tot € 50.000 euro betaal je € 150,- contributiegeld per jaar.
Voor meer informatie ga naar www.thuiswinkel.org

Kies het geschikte webwinkel keurmerk

Een webwinkel keurmerk straalt vertrouwen uit. Als je het vertrouwen weet te winnen is de kans op een aankoop ook een stuk groter. Je ziet steeds meer webwinkel eigenaren investeren in een webwinkel keurmerk. Als je nog geen webwinkel keurmerk hebt, denk er dan over na of een keurmerk het aantal online verkopen zal doen toenemen op jouw webwinkel.

Bekijk ook

Reactie plaatsen