Google AdWords en de BTW: hoe zit het nou precies?
25 februari 2016 

Google AdWords en de BTW: hoe zit het nou precies?

Adverteerders die gebruik maken van het advertentieplatform Google AdWords ontvangen van Google facturen waarop vermeld staat dat er 0% btw wordt geheven. Voor veel ondernemers is het daardoor onduidelijk of zij wel of geen btw moeten betalen. Aangezien ook wij hier veel vragen over krijgen van onze klanten, hebben we besloten om dit uit te zoeken. 

Wat zeggen deskundigen?

Omdat AdWords gefactureerd wordt vanuit het buitenland (Ierland), maakt Google volgens deskundigen gebruik van de zogenaamde verlegingsregeling. Dat wilt zeggen dat Google de btw verlegd naar de adverteerder, waardoor de adverteerder zelf verantwoordelijk is voor de btw-afdracht aan de belastingdienst.
Dit geldt overigens niet voor particulieren oftwel AdWords-gebruikers die niet beschikken over een btw-identificatienummer. Zij zullen daarom wel een factuur met btw ontvangen. Bij het aanmaken van een AdWords-account is het daarom van belang om uw belastingstatus te vermelden. Dit is zakelijk of particulier te bevestigen.

[phxoptin id=1453126960]

Google over BTW

Google support bevestigt dat alle BTW-plichtige ondernemingen zelf verantwoordelijk zijn voor het “vaststellen en afdragen” van het btw-tarief dat geldt voor hun land. Google zal altijd vragen om je BTW-identificatienummer, maar berekend zelf geen btw voor uw account. Verder zegt Google het volgende:

Google kan u niet adviseren met betrekking tot btw. Als u een vraag over btw-registratie heeft, neemt u contact op met uw belastingadviseur of de belastingdienst.”

Bron: https://support.google.com/adwords

Conclusie Google Adwords en BTW

In tegenstelling tot particulieren zijn zakelijke ondernemers btw-plichtig en dus verplicht om btw af te dragen voor de diensten van Google AdWords. BTW opgeven kan zowel vooraf als achteraf en dient bij omzetbelasting te worden ingevuld. Wil je weten of btw ook van toepassing is op uw activiteiten, dan kunt u voor de zekerheid informeren bij de belastingdienst. Zo voorkom je onbewuste ‘ontduiking’ en dus eventuele naheffing.

Wat is Google Adwords nog maar?

Google Adwords is het advertentieprogramma van Google. Het woord advertentie schrikt veel mensen af, want zoals bij veel advertentieplatformen dient er betaald te worden. Er zijn verschillende mogelijkheden om te adverteren met Google Adwords. Maar dit is in veel gevallen niet nodig. Google Adwords kan voor veel ondernemingen een wereld van verschil maken in het aantal verkopen, offerte aanvragen en in het werven van nieuwe klanten. Google Adwords kan op verschillende manieren worden ingezet.
Lees meer over Wat is Google Adwords

Bekijk ook

 

[phxoptin id=1453126960]

Reactie plaatsen