Hoe pas je een 301 redirect toe?
Wat is een 301 redirect en wat kun je ermee? Een 301 redirect is een efficiënte en zoekmachine-vriendelijke manier om de URL van een webpagina door te linken naar een andere URL. Heb jij een nieuwe pagina geschreven en wil je dat je bezoekers op deze pagina terechtkomen in plaats van op je oude pagina? Dan kun je een 301 redirect gebruiken om je bezoekers gelijk naar de goede URL te leiden. Dankzij de redirect zal je bezoeker dus altijd op een werkende pagina komen.
Een ander groot voordeel van de 301 redirect is dat je de positie die je met je oude pagina in Google hebt verworven, kunt behouden. Met de redirect maak je Google duidelijk dat je pagina verhuist is. In ruil hiervoor helpt Google je bij deze verhuizing door je oude ‘ranking’ in Google te verbinden aan je nieuwe pagina. Ideaal als je een hoge ranking hebt en deze niet kwijt wilt.
Wanneer gebruik ik een 301 redirect?
Een 301 redirect is handig wanneer:
- je een website wilt verhuizen naar een nieuwe domeinnaam
- je gaat overstappen naar een WordPress website (aanrader)
- je de URL structuur gaat aanpassen
- je de URL van een pagina wilt veranderen
Het is wel zo dat je de 301 redirects alleen kunt gebruiken op je oude website. Als je je website dus gaat verhuizen naar een nieuwe domeinnaam, zul je de 301 plugin moeten installeren op de oude domeinnaam.
Redirect Plugin installeren in WordPress
Als je werkt met WordPress is het redelijk makkelijk om een 301 redirect in te stellen. Je hebt hiervoor een plugin nodig, die gemakkelijk gevonden kan worden binnen WordPress. Er zijn meerdere plugins beschikbaar, maar de Quick Page/Post Redirect is een hele handige. Installeer en activeer hem en we kunnen beginnen.
Wanneer de plugin is geïnstalleerd vind je onder ‘Redirect Options’ het linkje ‘Quick Redirects’. Hier kun je eenvoudig een 301 redirect ingeven. In de eerste kolom vul je de URL in van je oude pagina. Let op, hier vul je alleen in wat na de domeinnaam komt. Dus stel wij willen graag de pagina www.jenrmarketing.nl/blog/ verhuizen naar www.blog-van-jenrmarketing.nl, dan vul je in de eerste kolom alleen /blog/ in. In de tweede kolom vul je het complete adres van de nieuwe URL in. In ons voorbeeld is dit dus www.blog-van-jenrmarketing.nl. Nu heb je verder de mogelijkheid om wat attributen aan de link mee te geven. Zo kun je de link laten openen in een nieuw tabblad (vink NW aan) of je kunt een nofollow tag aan de link meegeven. Dan zal Google deze link niet opnemen in haar rankingsysteem.
Nadat je alles hebt ingevoerd, kun je je 301 redirect aanmaken door op ‘Wijzigingen opslaan’ te klikken. Je oude pagina zal nu direct doorverwijzen naar je nieuwe pagina en je behoudt je Google ranking!
Meerdere 301 redirects tegelijk aanmaken
Heb je nou veel pagina’s die je allemaal wilt redirecten naar andere pagina’s? Dan is het aanmaken van één 301 redirect per keer, zoals hierboven beschreven, erg tijdrovend. Gelukkig is er een makkelijke manier om dit veel sneller te doen. We moeten hiervoor een tekstbestand (.txt) aanmaken. Dit kan bijvoorbeeld in Kladblok. In dit bestand zetten we op elke nieuwe regel een redirect. Om de plugin precies te vertellen welke redirects je wilt aanmaken, zetten we op elke regel het volgende:
Oude URL | Nieuwe URL| Openen in nieuw tabblad | Nofollow tag |
Het is belangrijk dat de vier gegevens worden gescheiden door een PIPE-teken ( | ). Om aan te vinken dat de redirect moet openen in een nieuw tabblad of om de nofollow tag aan te vinken geven we een 1 op. Om dit juist niet aan te vinken geven we een 0 op. Even terug naar een concreet voorbeeld, hieronder zie je de redirects van een drietal webpagina’s:
/blog/|http://blog-van-jenrmarketing.nl/|1|0
/blog/bericht-1/|http://blog-van-jenrmarketing.nl/leuke-blog/|1|1
/blog/bericht-2|/http://blog-van-jenrmarketing.nl/nog-leukere-blog/|0|0
In dit voorbeeld worden drie redirects aangemaakt. De eerste linkt de pagina /blog/ door naar de nieuwe pagina http://blog-van-jenrmarketing.nl. Daarbij opent de redirect in een nieuw tabblad, maar wordt er geen nofollow tag meegegeven aan de link. In het tweede voorbeeld linkt de pagina /blog/bericht-1/ door naar de nieuwe pagina http://blog-van-jenrmarketing.nl/leuke-blog. De nieuwe pagina wordt in een nieuw tabblad geopend en krijgt een nofollow tag mee. In het laatste voorbeeld wordt de pagina /blog/bericht-2 doorgelinkt naar de nieuwe pagina http://blog-van-jenrmarketing.nl/nog-leukere-blog. En deze link opent niet in een nieuw tabblad en krijg ook geen nofollow tag mee.
Zodra je nu alle redirects op dezelfde manier in het tekstbestand hebt gezet, kun je ze allemaal tegelijk importeren in WordPress. Dit kan via de plugin. Ga naar Redirect Options en upload het bestand onder het linkje ‘ADD TO Quick Redirects’.
Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een duidelijker idee over wat 301 redirects nu eigenlijk zijn en hoe je ze het beste kunt gebruiken. Succes!