Hoe kies je het juiste webwinkel systeem?
21 februari 2016 

Hoe kies je het juiste webwinkel systeem?

Als je een webwinkel wilt beginnen is het natuurlijk belangrijk dat er eerst een webwinkel wordt gebouwd. Dit kan op verschillende manieren gerealiseerd worden. Maar welk webwinkel systeem past het beste bij jou? Er zijn verschillende opties waar je uit kunt kiezen:

  •  SaaS systeem
  •  Open Source

SaaS-oplossing

SaaS is een vorm van cloud hosting waar software wordt aangeboden en gebruikt via het internet. SaaS is een afkorting voor Software as a Service en dat houdt in dat een leverancier de software bij jou installeert, maandelijks update en de hosting aanbiedt. Als gebruiker hoef je alleen de gegevens in te voeren waarna de dienst direct gebruikt kan worden. SaaS (Software as a Service) voorkomt een (grote) voorinvestering, de kosten vinden namelijk plaats in abonnementsvorm. Maandelijks wordt er een bedrag in rekening gebracht voor het systeem, onderhoud, service en support voor de software. De tarieven verschillen tussen enkele euro’s tot soms honderden euro’s per maand. Echter een abonnement kan ook als een doorlopende kostenpost worden gezien. Dat houdt in dat de maandelijkse kosten ongemerkt doorlopen. Het voordeel van een SaaS-oplossing is dat er geen grote uitgaven in het begin zijn en je kunt vrij snel beginnen met verkopen. Je hoeft jezelf niet bezig te houden met de software en de installatie ervan. De meeste SaaS- systemen hebben jarenlang ervaring en expertise waar je als gebruiker direct gebruik van maakt.

Het is goed om te weten als je begint met een webwinkel in een SaaS- systeem, dat de software altijd eigendom blijft van de leverancier. Hierdoor blijf je dus altijd verbonden aan de maandelijkse kosten voor het systeem. Mocht je in de toekomst hiervan af willen, dan ben je genoodzaakt een nieuwe webwinkel te laten bouwen en vervolgens te verhuizen.

Bekende SaaS systemen in Nederland zijn:

  •  Seoshop.nl
  •  Mijnwebwinkel.nl
  •  Luondo.nl

Open Source

Een Open Source software is een computerprogrammatuur en houdt simpel gezegd in dat het vrij toegankelijk is. Je hebt de mogelijkheid om de broncode te veranderen en de lay-out aan te passen. Je bent niet afhankelijk van één leverancier. De code is openbaar en de software kan gratis gedownload worden. Echter zijn er ook kosten verbonden aan de Open Source software. De software moet namelijk worden geïnstalleerd, geconfigureerd en wel worden aangesloten aan een website, systeem of netwerk. De Open Source software zorgt voor veel flexibiliteit en controle. Je hebt daarnaast veel keuze wat betreft de thema’s die beschikbaar zijn. Maar ook aan de grote onafhankelijkheid zitten een aantal keerzijdes. Het opzetten van een webwinkel met een Open Source systeem vereist enige technische kennis en het onderhoud kost inspanning en tijd. Hiernaast zijn Open Source systemen gevoelig voor hack aanvallen. Zonder de technische kennis heb je geen toegang tot de benodigde expertise om deze gevoeligheid weg te nemen. Veel Open Source software wordt aangeboden in het Engels.

Kies het juiste webwinkel systeem

De voordelen van de SaaS-systemen kunnen worden gezien als de nadelen van Open Source en vice versa. Afhankelijk van je voorkeur, vaardigheden en middelen kun je de keus maken voor het juiste systeem voor de webwinkel. Hierbij is het goed om eerst het eigen budget in kaart te brengen hierna te kijken naar de kosten, risico’s en de mogelijkheden van het systeem. Mocht jezelf geen technische kennis hebben en wil je niet afhankelijk zijn van SaaS- systemen dan is het aan te raden om een partij in te schakelen die gespecialiseerd is in het type Open Source systeem dat je wilt gaan gebruiken.
Door gebruik te maken van een Open Source systeem zijn er in het begin hogere kosten voor het bouwen van de webwinkel, maar je bent daarna zelf eigenaar van de webwinkel en je bent niet afhankelijk van andere partijen.

Reactie plaatsen